Κριτικές τύπου

 • Η Αυγή της Κυριακής

  21 Απριλίου 1991-Αρ.Φ. 5092

  Ελληνικό ροκ με ελληνικό στίχο και πολύ καλή μουσική από τον Γιώργο Τσίγκο και τους Μαύρους Κύκλους. Πρόκειται για ένα 45άρι με τρία τραγούδια από τα οποία ξεχωρίζει ιδιαίτερα το τελευταίο.
 • Στις Σκιές του Β23

  Τεύχος Νο 4

  Ο Γιώργος Τσίγκος απ'το 79 έχει εκδόσει 4 βιβλία και με τους ΡΕΚΒΙΕΜ(προηγούμενο γρουπ που τραγούδαγε) είχε κάνει αρκετά LIVE, Οι "ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ" είναι το καινούριο του γρουπ. Το ROCK που αποδίδουν "κλασικίζει", και δεν έχει τίποτα το φρέσκο, αλλά καταφέρνει και δένει αρμονικά με το στίχο. Το "Τετραγωνισμένα Φύλλα" που καλύπτει όλη την πρώτη πλευρά είναι ένα οδυνηρό ποίημα, ένα καθημερινό δράμα θα έλεγα. Στο ίδιο κλίμα το "Ξανθό Στο Μαυροκόκκινο" ενώ το "Μαύροι Κύκλοι" (και τα δύο καλύπτουν την Β' πλευρά ) είναι πολύ πιο γρήγορο (αγγίζει τα όρια του μέταλ). Ο Γ. Τσίγκος μπορεί και "μιλάει" στην καρδιά του καθενός και αυτό είναι που μετράει. Τι και αν θυμίζουν όλα παρελθόν; Άλλωστε πολλοί δεν είναι αυτοί που το νοσταλγούν;
 • ΟΖ

  Τεύχος Νο 16

  Αλλη μια κυκλοφορία για την Wipe Out! Τι κρίμα να μην είναι από τις καλές της στιγμές. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Τίτλος του δωδεκάιντσου, Τετραγωνισμένα Φύλλα. Στη μια πλευρά το ομώνυμο κομμάτι. Μια απαγγελία κοινότυπων στίχων που θέλουν να περάσουν για ποίηση, και κοινότυπης μουσικής. Στην άλλη πλευρά, το βαρυμεταλλικό Μαύροι Κύκλοι και το βαρετό Ξανθό Στο Κοκκινόμαυρο. Δίσκος που ξεπερνιέται μάλλον εύκολα.
 • DUNE

  ΜΑΪΟΣ 1996 - Τεύχος 4

  Επιστροφή στον Ελληνικό χώρο και πάλι για δύο σημαντικά σχήματα: Το πρώτο είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ και οι ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το μίνι LP είναι ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. "Τετραγωνισμένα φύλλα φύλλα πουλημένης έκφρασης φιγουράρουν αποβλακωτικά πίσω από πάγκους με χυμένα σκουπίδια Έγινε το rock στίβες αποτσίγαρων από πελάτες pub που τραβολογιούνται από χιλιοτυπωμένες φάτσες λόγια και παραγγελιές για κανάλια φυγής. Για κανάλια φυγής; Χα, χα, χα, χα, χα!!! Ταβέρνα , καφετέρια , pub στρατόπεδο , σπίτι Πάλι απ` την αρχή. Κόλλησαν όλα στο μυαλό μου σαν χυμένοι καφέδες ξεραμένοι στα ίδια λουστραρισμένα τραπεζάκια. Έμποροι μεταπουλούν την ευχαρίστηση με δόσεις άφιλτρων χειμάρων κοροϊδίας σ' αντάλλαγμα χρυσάφι και πιοτό... ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ (φωνή), Νίκος Μπελίτσιας (κιθάρα), Μάνος Σπυριδάκης (μπάσσο), Γιάννης Τσιγκουνάκης  (κιθάρα), Μάνος Ζήκος (πλήκτρα) και Οδυσσέας Ανδρούτσος (τύμπανα). Την κάνατε μάγκες...
 • Ηλεκτρονικό Περιοδικό Avopolis

  Recollections - 5/4/2001

  Και αυτή τη βδομάδα εδώ είμαστε με άλλο ένα .Recollections προκειμένου να σχολιάσουμε άλλη μία εγχώρια κυκλοφορία. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Γ. Τσιγκο και τους Μαύρους κύκλους με τον δίσκο τους Τετραγωνισμένα Φύλλα. Ιδού λοιπόν:
  Ο Γιώργος Τσίγκος σήμερα είναι αρκετά γνωστός από τις live εμφανίσεις του αλλά και από τους νέους του δίσκους που κυκλοφορούν από την ΕΜΙ. Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το «τανγκο βατράχων».
  Με το 12’’ Τετραγωνισμένα φύλλα ο Γ. Τσίγκος και η παρέα του μπαίνουν στη δισκογραφία της ελληνικής ροκ σκηνής με μία πολύ αξιόλογη δουλειά. Τρία κομμάτια σε «ποίηση» του Γ. Τσίγκου και σε μελωδίες που ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της ελληνικής σκηνής και δίνουν ένα άλλο ύφος στο χώρο.
  Ο τρόπος που τραγουδά και γράφει ο Γ. Τσίγκος είναι μοναδικός και έτσι ο δίσκος αυτός των 45 στροφών ανοίγει δρόμους στο συγκρότημα που συνεχίζει περίπου 10 χρόνια μετά να κρατά το ιδιαίτερο ύφος του. Ο λόγος που ασχολούμαστε ειδικά με αυτόν τον δίσκο είναι επειδή απλά … τυχαίνει… να είναι ο πρώτος του συγκροτήματος…. Όποιον και αν είχαμε επιλέξει θα ίσχυαν περίπου τα ίδια.
  Τετραγωνισμένα φύλλα, ένα κομμάτι που η διάρκεια του είναι περίπου στα 9 λεπτά και μέσα σε περίεργες ατμοσφαιρικές μελωδίες αλλά και απρόσμενα ξεσπάσματα, απαγγέλλονται σκόρπια αποσπάσματα από βιβλία του Γ. Τσίγκου.
  Μια σύνθεση η οποία ταξιδεύει τον ακροατή, χρησιμοποιώντας ως εκφραστικό μέσο κυρίως τον στίχο ο οποίος ακολουθεί τις πιο αλλοπρόσαλλες ιδέες και τις δένει με μουσική, δημιουργώντας έτσι, μια διάθεση απρόσμενη, πεσιμιστική μα και συνάμα ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που ακόμη και μετά από τόσες ακροάσεις που το έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να με αγγίζει και να μου αλλάζει τη ψυχολογία και τη διάθεση όποτε το ακούω…
  Στην συνέχεια, Τετραγωνισμένα φύλλα και τέλος Ξανθό στο μαυροκόκκινο…. Τα κομμάτια αυτά κινούνται στην ίδια φόρμα με το τετραγωνισμένα φύλλα αν και ομολογουμένως έχουν πιο «σταθερές» μουσικές κατευθύνσεις και ακούγονται λιγότερο αυθόρμητα. Πρόκειται για τον «κλασσικό» ήχο του συγκροτήματος τον οποίο κανένα άλλο γκρουπ της εγχώριας σκηνής δε φαίνεται να χρησιμοποιεί ή να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει.
  Οι μαύροι κύκλοι δεν είναι κάποιο υπέρ-συγκρότημα και σίγουρα δεν είναι το γκρουπ που θα ξεχώριζε κανείς για τις τρομερές μουσικές του καινοτομίες ή για να ισχυριστεί ότι η ελληνική σκηνή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (αλλά ούτε για να ισχυριστεί και το αντίθετο), είναι όμως ένα συγκρότημα που σταθερά για τόσα χρόνια ακολουθεί το μουσικό ύφος που έχει επιλέξει και είναι σε θέση να παίξει και να συνθέσει κάποια κομμάτια που αφενός μεν θα εκφράσουν τις σκέψεις των μελών του, αφετέρου δε θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αρκετούς φίλους της ελληνικής ροκ σκηνής.
  Ο Γ. Τσίγκος κυκλοφόρησε αυτή την πρώτη του δισκογραφική δουλειά από την wipe out records το 1991, η επόμενη δισκογραφική του κίνηση ήρθε από την ίδια εταιρία έναν περίπου χρόνο αργότερα: «χαμένοι ποιητές μας», ακολούθησε ο πολύ καλός δίσκος «η πόλη των αθανάτων» με κομμάτια όπως το «τρυπάς τη σιωπή» και το «υποκρινόμενος» που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Η επόμενη δισκογραφική κίνηση του συγκροτήματος έγινε το 1997 από εταιρία πολυεθνική αυτή τη φορά. Το γκρουπ περνά στο δυναμικό της ΕΜΙ και βγάζει το cd πάνινες κούκλες, το οποίο περιέχει και το κομμάτι «τετραγωνισμένα φύλλα» στην ίδια ακριβώς ηχογράφηση με αυτήν που περιέχεται στο mini lp που σήμερα σας παρουσιάζουμε, τέλος το cd του συγκροτήματος «ταγκό βατράχων» από την ίδια εταιρία είναι η τελευταία δουλειά του γκρουπ προς το παρόν.
  O Γιώργος Τσίγκος πλέον έχει αποχωρήσει από την ΕΜΙ.
  Άξιο αναφοράς και ότι το συγκρότημα είναι αρκετά ενεργό και σε live.
 •  
 
Loading...