Κριτική τύπου

 • ΠΟΠ & ΡΟΚ

  Μάιος ’97 - Τεύχος Νο 219

  Άλλο ένα ελληνικό rock group επηρεασμένο από τις Τρύπες. Ωστόσο αυτό δεν ει΄ναι κακό. Έτσι κι αλλιώς έχουμε να κάνουμε με πολύ καλούς στίχους [«Ο Καβαλάρης Του Ουρανού», «Τετραγωνισμένα Φύλλα» κλπ] κι επιπλέον μια ελπίδα πως ο χώρος μπορεί να υπάρξει μέσα από το ρυθμό του rock συνδυασμένο με ένα βαθύ λυρισμό. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν εδώ. Σε εμβρυακή κατάσταση μεν, αλλά υπάρχουν. Ας μην πούμε περισσότερα μέχρι τον επόμενο δίσκο τους.
  7 Ν.Μ.
 • METRO

  Ιούνιος ’97 - Τεύχος Νο 20

  Ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι επιχειρούν με αυτόν τον δίσκο έξοδο από τη συμπαθή αλλά οικονομικώς περιορισμένη ανεξάρτητη δισκογραφία. Και υπογράφουν σε «μεγάλη εταιρεία». Τώρα που η ρουλέτα της ντόπιας ροκ σκηνής έχει μπόλικα βλέμματα στραμμένα πάνω της, ποντάρουν στον κραυγαλέο ηλεκτρισμό ή τις χαμηλόφωνες μπαλάντες. Στις «Πάνινες Κούκλες» υπάρχει καλή παραγωγή. Υπάρχει ανεκτή ερμηνεία. Ωστόσο κυριαρχεί το χρόνιο πρόβλημα του συγκεκριμένου γκρουπ: η πρόχειρη «ποιητικότητα» των στίχων του Γιώργου Τσίγκου. Χρησιμοποιεί αδίστακτα βαρύγδουπες λέξεις που βαραίνουν τα τραγούδια και προδίδουν ότι είναι συνήθως εγκεφαλικές κατασκευές. Έστω ότι οι εξαιρέσεις -όπως ο «Καβαλάρης τ΄Ουρανού» ή το «Δάκρυ»- προσφέρουν ψήγματα αληθινής έμπνευσης.
 • In Rock

  Ιούνιος ’97 - Τεύχος Νο 60

  «Πάνινες Κούκλες» τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλειά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΚΟΥ και των ΜΑΥΡΩΝ ΚΥΚΛΩΝ. Αυτό το σημειώνω προς ενημέρωση κάποιων άσχετων που μου ανέφεραν ότι το νέο συγκρότημα της ΕΜΙ λέγεται «Πάνινες Κούκλες»!!! Και σκεφτείτε ότι όλοι αυτοί βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά όσον αφορά την ελληνική μουσική γενικότερα. Ας τ’ αφήσουμε όμως αυτά και ας και ας δούμε το cd που μας ενδιαφέρει. Ο ήχος του συγκροτήματος, μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο σύγχρονος, πιο εναλλακτικός, ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατός. Τα heavy metal και hard rock στοιχεία που υπήρχαν σε παλιότερους δίσκους των ΜΑΥΡΩΝ ΚΥΚΛΩΝ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στο παρόν cd. Παράλληλα υπάρχουν και πιο ήπια τραγούδια, μπαλάντες που πραγματικά σε αγγίζουν.
  Ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Ο Καβαλάρης Του Ουρανού», «Κι Αν Είμαι Εγώ», «Μοναξιά», «Όσο Κι Αν Πληρωθώ», «Πάνινες Κούκλες» και το κλασικό «Τετραγωνισμένα Φύλλα» το οποίο κάνει την εμφάνιση του σε cd για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια.
  Οι στίχοι του Γιώργου Τσίγκου είναι εκπληκτικοί και υψηλού επιπέδου. Το πολύ όμορφο εξώφυλλο ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο που δόθηκε στο cd. Η όλη παραγωγή είναι άρτια και την επιμέλεια της, την είχαν ο Γιάννης Κουτουβός και ο Μάνος Ξυδούς. Οι φωτογραφίες είναι του  γνωστού φωτογράφου Σπύρου Τσακίρη. Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε με ένα cd το οποίο μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε καταξιωμένες δουλειές στο χώρο του ελληνικού rock και προσθέτει κι αυτό το δικό του χρώμα στον χώρο αυτό.
 •  
 
Loading...